GR 92: del Port de l’Estany fins al restaurant los Perales

El GR92 transcorre arran de mar de l'Ametlla fins a l'Ampolla

El GR92 transcorre arran de mar de l'Ametlla fins a l'AmpollaLes cales i penyassegats del sender del Mediterrani a les Terres de l'Ebre, són espectaculars

Avui hem fet un altre bocí del GR 92, una part de l’etapa 29 que va de l’Ametlla a l’Ampolla i que, com diuen al web de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), “es tracta d’una etapa obligatòria per a tots els amants del GR92, i recomanable també per a tots com una etapa “mostra” del que vol ser aquest sender”.

En aquest tram el camí sempre va arran de mar, pel camí de ronda tot el temps possible -que és la majoria-, passant entre el margalló i els pins i ben a la vora de les oliveres que en alguns trams sembla que busquin la brisa salada del Mediterrani. Les marques vermelles i blanques del sender són visibles tota l’estona i és fàcil seguir-les si s’està una mica atent, de fet, com que el camí va sempre a buscar el mar no té massa pèrdua. El camí es converteix en un sender estretet entre roques i ven a prop dels penyassegats en diversos moments, pel que crec que hi ha trams que no són recomanables amb nens.

Si hi aneu amb la canalla us recomanaria anar a les platges del Perelló: platja de Santa Llúcia, platja Morro de Gos i Cala La Buena, ja que s’hi pot arribar en cotxe, hi ha un camí ben adequat per caminar i no hi ha gairebé desnivell. Si volguessiu veure una mica de penyassegat, podrieu seguir el GR des de Cala La Buena fins al restaurant los Perales. És molt maco, força ample i el camí té una barana de fusta.

Pel GR92 de l'Ametlla a l'Ampolla amb l'Ilot al fons

Pel GR92 de l'Ametlla a l'Ampolla amb l'Ilot al fons

Un altre punt interessant per anar amb nens, o sense, si no es vol caminar gaire però es vol apreciar la bellesa d’aquest tram de costa, és anar a la platja de l’Àliga, on s’hi pot arribar amb el cotxe. Un cop aparcats, si feu uns metres del GR a l’esquerra, arribareu a l’Illot. La platja que hi ha davant és un bon indret per deixar passar el temps mirant l’horitzó.

L’etapa sencera de poble a poble recorre un total de 16,5 km i malgrat que el desnivell no és fort, sí que requereix tenir cames ja que a més de serpentejar el litoral el GR baixa a les cales -algunes de sorra i altres de còdols- i torna a pujar, com un tobogan que a la llarga es fa notar. Fer l’excursió anada i tornada és força dur i requeriria tota la jornada, el millor és quedar amb algú per recollir-vos a l’arribada i que us torni a portar al cotxe, o fer servir el tren, taxis o algun altre mitjà de transport.

La combinació que hem fet nosaltres per reduir una mica la distància, fins a uns 10-11 km pels que hem tardat gairebé 4 hores comptant aturades per gaudir de les vistes, és aparcar el cotxe al Port de l’Estany (s’hi arriba des de l’Ampolla seguint la senyalització que diu Platges Sud)  i anar fins al restaurant Los Perales, en ple GR i a pocs metres de Cap Roig, on hem dinat una bona paella marinera en companyia de la Xènia i el David que després ens han dut fins al cotxe. Aquest és un restaurant que us recomano de debò per fer paelles o fideuà i entrants típics de la zona: musclos, ortigues, mixons, torradets amb anguila,…!

Les cales i penyassegats del sender del Mediterrani a les Terres de l'Ebre, són espectaculars

Les cales i penyassegats del sender del Mediterrani a les Terres de l'Ebre, són espectaculars

Quan esteu al Port de l’Estany, un port natural on tenien les seves barques els pescadors abans de construir-se el de l’Ametlla, només iniciar el GR 92 trobareu les fortificacions de la Guerra Civil, diverses construccions que  s’han restaurat i museïtzat amb plafons explicatius, que es van aixecar per evitar una possible invasió per mar des de Mallorca per part de l’exèrcit feixista. Les fortificacions que trobem a prop de la platja del Port de l’Estany són de les millors conservades del litoral català. Fent el camí, trobareu més endavant altres construccions aïllades com búnkers i trinxeres.

 Enllaços útils:

Mapa i descripció de l’etapa 29 de l’Ametlla de Mar a l’Ampolla (FEEC): http://www.feec.es/etapes/gr-92-lametlla-de-mar-lampolla

Restaurant Perales: http://www.perales.cat/

Platges de les Terres de l’Ebre: http://www.terresdelebre.org/cat/DescobreixNos/PlatgesILitoral/index.php

Folletó informatiu editat pel Patronat de Turisme de l’Ametlla de Mar sobre les fortificacions del municipi: http://issuu.com/allaog/docs/fortificacons?mode=embed&layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml&showFlipBtn=true

Les fortificacions de l'Ametlla de Mar (Port de l'Estany)

Les fortificacions de l'Ametlla de Mar (Port de l'Estany)

Les fortificacions de la Guerra Civil a l’Ametlla de Mar (Tinet): http://www.tinet.cat/portal/sheet-show.do?id=47385&ch=3

Deixa un comentari

Filed under Baix Ebre, Gastronomia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s